Vrijdag  17 november

ZUURKOOL MET SPEK EN BOCKWORST, aardappelpuree

TOETJE: Duitse Kasekuche (soort cheesecake)

 

IMG_1250

Wij hebben het geluk dat onze kinderen zich vrij aardig gedragen bij anderen en vooral thuis de boel afbreken. Bij mijn ouders lag dat anders. Het kwam maar zelden voor dat wij ons vakantieverblijf verlieten zonder sporen achter te laten. Dieptepunt was wel de deurpost die op de rekening stond…Maar kijk, als je een hotel de naam Herrihof geeft, dan vraag je er ook wel een beetje om. En dan moet je ook niet raar opkijken als de lampen in de eetzaal op en neer gaan, omdat je de familiekamer er precies boven hebt gevestigd. Ach, maar wat was het een fantastische plek en wat een fijne (culinaire) herinneringen…

Het is de plek waar mijn vader de Kasekuche ontdekte en die lekkernij een beetje voor zichzelf hield. Wanneer we moe en voldaan terugkwamen van het skiën of wandelen (het was elk jaar weer spannend of er sneeuw lag) ploften wij allemaal even op bed (om daarna weer voldoende energie te hebben om de kamer te verbouwen). Mijn vader liep dan nog wat te dralen met de woorden ‘ik kom zo’. Na een paar dagen begrepen wij wat er in dat uurtje gebeurde: stilte, uitzicht op de bergen en Kasekuche. Nu ik zelf kinderen heb, begrijp ik zijn geheim wel, en met terugwerkende kracht vind ik het wel jammer voor hem dat wij hem heb en betrapt… daar ging zijn rust.

En dan de Kerst, die was daar fenomenaal. Een kerstboom tot aan het plafond met echte kaarsen erin. En naast de boom en de grote klok, daar zaten elk jaar (de door ons benoemde) meneer en mevrouw Klok: twee ouwetjes die genoten van dat prachtige gezin, met de voor hun natuurlijk zichtbare ups and downs. En wat ze ook zagen was een meisje van een jaar of tien, die genoot van een heerlijke gebonden champignonsoep. En bij het kauwen op een champignon het keihard weer uitspuugde en riep: ‘dit zijn geen champignons, dit zijn slakken!’. Ze hadden mij er weer ingeluisd met de inmiddels bekende kip-konijn wisseltruc.

Nou dat soort vuile spelletjes zal ik met jullie niet spelen lieve afhalers. Jullie krijgen deze week van mij zuurkool met spek, bockworst en aardappelpuree. En als toetje de geheime Duitse Kasekuche. Wel spannend want ik heb hem nog nooit gemaakt, maar de smaak staat in mijn geheugen gegrift!

 

 

 

 

3 reacties op ‘

Plaats een reactie