Vergist je niet; zware jongens.

– vrijdag 22 september –

Gistpannenkoeken met zelfgemaakte pruimenjam

IMG_1192
Uit:het nieuwe kookboek van HHF Henderson, H.Toors en LJ Ebbelink – Bosch

Ik dacht laten we eens een keer gek doen met pannenkoeken. Maar wel zoals die van mijn mama natuurlijk. Zij was een ware ster in het bakken van pannenkoeken. En halleluja… ik heb juist díe genen geërfd.

Deze week is het al weer 21 jaar geleden dat wij ons moeder moesten laten gaan. Wie ik nu ben is nog altijd mede door haar bepaald. Wat als een worst boven jus staat is dat ik (en ook mijn broers) de kookgenen van haar hebben (sorry pa, van jou hebben we weer andere dingen…ik kan er nu even niet opkomen ;-)).

Ik zie ons nog zitten aan het barretje in de keuken, kijkend naar hoe ons moeder liep te sjouwen met het beslag. En de pannenkoeken waren zo zwaar dat ze de koekenpan amper nog kon tillen (en wij maar lekker kijken). Met rozijntjes en appel erdoor, misschien spek of kaas erop en dan een dikke laag stroop. Dit moeten jullie ook meemaken.

We hebben het hier dus over hele zware jongens, gistpannenkoeken: het beslag bevat gist en moet een tijdje rijzen. Daarna gaan ze pas in de (grote!) pan. Het wordt een soort broodpannenkoek of noem het een boerderijpannenkoek: na een of twee exemplaren kun je een dag het land bewerken of – in de tegenwoordige tijd – een dag naar de sportschool of een marathon rennen. Ik denk dat je als volwassene met een exemplaar wel genoeg hebt, maar voor de zekerheid neem je er gewoon twee. Of om de volgende dag op te eten.

Deze week verloopt het bestellen even anders. In het beslag zitten rozijnen en appeltjes. Een pannenkoek kost 3 euro en wil je er spek en/of kaas op dan kost hij 3,50.

Het potje zelfgemaakte pruimenjam kun je er bijkopen voor 3 euro.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s