Wij willen toetje, wij willen toetje!

-vrijdag 10 november-

Boerenkoolstamppot met spekjes en worst

NIEUW Toetje: griesmeelpudding met honing en pistachenootjes

IMG_1249
Liever een ander toetje? Vrijdag is mama’s toetjesdag!

 

Wat een tijd he jongens… dat je nog met de flessenlikker de laatste restjes vla uit de  glazen fles kon schrapen. Tegenwoordig moet ik elke paar weken – met ‘jippie, weer een nieuwe verpakking’ een nieuwe strategie bedenken om alle restjes eruit te krijgen. Meestal wordt net na het uitbrengen van een ‘nieuw en superhandig’ pak al weer aangekondigd dat er een nieuwe verpakking komt.  Ik wil helemaal geen nieuwe verpakking, stop ermee. Verzin liever een paar nieuwe raadsels die mijn kinderen tijdens het eten kunnen oplossen!!

Bij ons op de boerderij kwam de melkboer zo’n twee keer in de week langs. De communicatie verliep meestal via een boodschappenlijstje dat mijn moeder in een lege fles stopte. De melkboer nam de lege flessen mee en zette er volgens het briefje weer volle flessen neer. Heel overzichtelijk: melk, yoghurt, bruine en gele vla. Van de laatste twee maakten wij heel modern zelf vlaflip. Dat zou in deze tijd maar lastig zijn: alle vla, yoghurt, pudding, kwark, soja-haver-amandel-magere-extra calcium-lactosevrij-cashew-rijstmelk, past helemaal niet in de wagen van de melkboer.

Met vier kinderen en twee volwassenen is zo’n dikke vla (blobblobblob) fles – ondanks de flessenlikker – toch snel leeg. Maar gelukkig maakte mijn moeder ook heerlijke toetjes. Vooral warme nagerechten waren favoriet en zo stond er na het hoofdgerecht weer een dampende pan op tafel: griesmeelpap, custardvla of rijstebrij. Daar gooiden we nog een berg bruine basterdsuiker en een klont boter bovenop. De woorden ‘lekker, maar wel machtig’ hoorde je bij ons nooit. Nu ga ik voor jullie voortaan ook van die machtig lekkere toetjes maken, zij het wel wat aangepast aan de tijd.

En natuurlijk komt er ook gewoon een hoofdgerecht: boerenkool met spekjes en rookworst. Natuurlijk met een dot zelfgemaakte mosterd!

Toetje van de week is: griesmeelpudding met honing en pistachenootjes. Vaste prijs voor het toetje is 3,50.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s