De Pattex van onze familie

-vrijdag 22 december 2017-

Pasteitje met kippenragout en feestelijke salade

Bitterkoekjespudding

Om ons heen wordt al weer druk gepland en uit de bladen begrijp ik dat ik kerststress behoor hebben. Ik heb nergens last van, ik voel geen druk om alles uit de kast te halen en al mijn familie bij elkaar te schrapen. Het zijn niet de kerstballen en ossenhaas die ons bij elkaar brengen, het is onze moeder (en vader!) die ons na al die jaren nog verbindt. Haar liefde is nog altijd de Pattex van onze familie.

Dat betekent niet dat het altijd een groot feest is. Mijn vader, drie broers en ik en alles wat daar sinds jaren aanhangt; we zijn allemaal anders. Er zijn denkers en dromers, langzame  en snelle praters. We hebben tegenstrijdige visies en we begrijpen elkaar lang niet altijd. Er zijn intense ruzies geweest, vervreemding en idealen die leidden tot fysiek lange afstanden.

De liefde en de positiviteit, het waarderen van de kleine dingen, dat hebben we van ons moeder meegekregen en dat is de lijm die voor altijd aan ons kleeft. Superkrachtige lijm, die we kunnen boenen, schuren, trekken en negeren, maar nooit zal verdwijnen. Plaksel dat ons verbindt en problemen overwint.

En in deze mag ook onze vader wel weer eens genoemd worden. Het is niet dat hij heeft zitten niksen de afgelopen jaren. Hij is mede-uitvoerder van de liefde en zo komt het dat we regelmatig met hem op stap gaan en van alles bespreken onder het genot van een pulletje of wat. Hoewel we inmiddels zelf al oud en wijs (behoren) te zijn, staat hij nog altijd voor ons klaar.

Wow, het is echt een ode aan de familie geworden. Ik ben heel trots op het gezin waarin ik ben opgegroeid en nog steeds groei. En mijn moeder zou dat ook zijn, dat weet ik zeker.

Een van mijn moeders feestrecepten is het pasteitje met kippenragout! Ken je die nog? Echt fantastisch. Dus dat maakt ik voor jullie met een hele lekkere aangeklede kleurrijke salade erbij (want alleen een pasteitje is wel wat kleurloos).

Als toetje bitterkoekjespudding, ook een van moeders hits!

 

2 reacties op ‘De Pattex van onze familie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s